Legice u kuhinji - portal o dobroj papici

Slavonska krv

objavljeno 03 Travanj 2017 od

Pod brendom Slavonska krv kriju se prvi slavonski ljuti umaci. Umaci koji su rađeni na bazi slavonske/baranjske ljute začinske paprike i chilli papričica. Ideja iza cijele priče bila je stvoriti domaće slavonske ljute umake od domaćih ljutih paprika, kojima bi razinu ljutine pojačali dodavanjem chilli papričica. Sama slavonska ljuta papričica nije dovoljno ljuta kako bi zadovoljila ekstremne razine ljutine ljutih umaka.

"Osim obožavanja ljutoga, primijetili smo kako u Slavoniji uopće ne postoji niti jedan autentični slavonski ljuti umak. Osim mađarske eroš pište i bezdanskog groma, koji nisu slavonski umaci, Slavonci nisi imali čime ljutiti svoje jelo. Tako smo odlučili raditi svoje umake, nešto što Slavoniji nedostaje, nešto što bi mogao postati slavonski brend. Pod sloganom ''Zaljuti se Slavonijo'' upravo smo i naglasili kako Slavonija uopće nema svoj ljuti umak i kako je pravo vrijeme da ga dobije. "

Ljudi koji stoje iza cijele priče Slavonske krvi su Osječani (Jugovci), u svojim srednjim 30-im, Bojan Bošnjak i Igor Josipović. Bojan Bošnjak, nikada završeni profesor fizike i tehničkog (kaže da mu još par ispita nedostaje, ali to nitko ne vjeruje), trenutno radi na Odjelu za voćarstvo Poljoprivrednog instituta u Osijeku. I zadužen je za misteriju uzgoja paprika. Igor Josipović je profesor povijesti, koji trenutno radi kao asistent na Odjelu za kulturologiju u Osijeku. Osim što pomaže u fizičkim poljoprivrednim poslovima, zadužen je za osmišljavanje recepata i odabir ambalaže. Iako obojica sve rade.

"Za pomoć oko izvedbe ideje i dizajna smo se obratili zajedničkom školskom prijatelju, trenutno Zagrepčaninu, dizajneru Vilimu Plužariću koji je osmislio cijeli dizajn brenda Slavonska krv. Od prepoznatljive ambalaže, zanimljivih etiketa do samog naziva Slavonska krv. Nazive umaka smislili su Bojan i Igor zajedno. Cilj je da sastojci umaka budu što ''slavonskiji'', a nazivi budućih umaka i proizvoda također odražavaju tradiciju i povijest Slavonije. "Trenutni umaci:

1. Bećar – tekući ljuti umak od iscijeđenih slavonskih paprika s dodatkom iscijeđenih chilli papričica (habanero i red savina), uz dodatak luka, soli, češnjaka i malo octa. Zamišljen kao umak bez dodatnih okusa kako bi se slagao sa svakim čorbastim jelom, pogotovo fišem i čobanacom. Dolazi u medicinskoj epruveti od 20 ml, s pluto čepom. Tako da si svako može uliti malo Bećareve krvi kada hoće ljuto jelo.

2. Čaruga – gusti, slatkasto-kiselkasti umak. Nastao od fermentiranih slavonskih ljutih paprika i chilli papričica u kojem je dodana višnja. Višnja je dodatak koji daje specifičnost umaku i zbog kojega je naš najprodavaniji proizvod. Dolazi u ambalaži od 120 ml. Idealan za sve vrste umaka (divljač, pašte), ali i kao namaz (za one hrabre) ili uz čips i pivo (iako bi sigurnije išlo mlijeko). Dolazi u blažoj i ljućoj varijanti. Samo za prave slavonske odmetnike.

3. Ljuta snaša – gusti ljutu umak od slavonskih i chilli papričica, s dodatkom senfa i vinskog octa. Zamišljen za pečenja, roštilje, općenito meso. Upakiran je većoj epruveti od 50ml. Iako je ženskog roda, uopće nije blaga.

4. Ajvarova seka (ajvar) – ''onako kako su ga nekad bake radile''-opis je zadovoljnih kupaca (rasprodan još u 12 mjesecu), uprženi (roštilj i drvo) ajvar fine teksture i jako ljut. Omjer ljute i slatke paprike uvijek u korist ljute! Dolazi u dvije varijante i obje su ljute. Kupci su nas tražili da ove godine napravimo stvarano blažu varijantu, tako da to moramo ispoštovati. Zanimljivost: prijatelj koji ima problema s probavom i čirevima, rado kupuje a onda ih miješa s blagim iz trgovine. I nema nikakvih problema.

Proizvodi su kategorizirani prema krvnim grupama. Grupa A su ajvari, grupa B su umaci, grupa AB su hibridni (gusti) umaci. Razine ljutine se označavaju u vatricama. 1,5, vatrica neljuto za Slavonca, 2 vatrice blago ljuto, 2,5 vatrice ljuto, a 3 vatrice slavonski ljuto.

Sve što Vam još preostaje je sudjelovati u darivanju! Wink

Sanda

"Jedna od lijepih stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti svoju pažnju hrani." Luciano Pavarotti

1 comment

  • Comment Link Ivana Utorak, 04 Travanj 2017 08:41 Objavljeno od Ivana

    Gdje se može naručiti?

Ostavi komentar

Zadnje objavljeno

Najviše čitano

Vi ste ovdje:Naslovnica O legicama Blog Slavonska krv